Opis

Baobab palčke so bogate z vitamini in vlakninami, predvsem z vitaminom C. Iz posušene sadne pulpe se pridobiva baobab v prahu, temu pa se dodaja med. Iz te mase se oblikujejo baobab palčke.

Baobab palčke se pridobivajo iz sredice sadežev (posušene sadne pulpe) drevesa baobab ali opičjega kruhovca. Drevo raste v savanskih predelih Afrike, lahko živi par tisoč let in ima izredno simbolično vrednost za domačine. Sadeži so iz trde lupine in v sebi skrivajo sredico, bogato z vitamini in vlakninami. Sami po sebi so ekološki, saj drevesa rastejo divje v naravi, za rast ne potrebujejo pesticidov, trda lupina pa odganja škodljivce. Sadež se posuši na drevesu in se ročno obira.

Baobab v prahu je izredno bogato polnovredno živilo. Vsebuje veliko vitamina C – kar 5 x več kot limona, kalcija, kalija in vlaknin. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, povečuje absorbcijo železa ter k sproščanju energije pri presnovi. Kalij prispeva k delovanju živčnega sistema in ima vlogo pri delovanju mišic. Zato se uživanje baobaba še posebej priporoča športnikom.

Baobab palčke uživamo samostojno kot zdrav prigrizek, ki je odličnega sladko-kislega okusa. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov se posebej prileže med ali po športni vadbi.

Na voljo imamo tudi baobab palčke z dodanim mletim ingverjem.

Sestavine: baobab v prahu (posušena sadna pulpa baobaba – Adansonia Digitata), med

Shranjevanje: v suhem in temnem prostoru na sobni temperaturi.

Povprečna hranilna vrednost/100 g:

energija 290 kcal/1213 kJ, ogljikovi hidrati 82 g (od tega sladkorji 30-34 g), vlaknine 25-30 g, beljakovine 2.5 g, maščobe < 1 g, vitamin C 266 mg (270% PDV*), natrij 6-8 mg, kalij 1980 mg (125% PDV*), kalcij 270 mg (270% PDV*), magnezij 161 mg (43% PDV)

*PDV=priporočen dnevni vnos

Poreklo: Burkina Faso