Narava iz Afrike

Kot otrok sem v svoji družini spoznaval bogastvo, ki nam ga je narava dala z enim samim sadežem – sadežem karitejevega drevesa. Iz sadežev pridobljeno zdravilno, negovalno in prehransko uporabno, karitejevo maslo je bilo (in še vedno je) nepogrešljivo na vseh področjih življenja afriških družin. Takrat so me z njim masirali, mi ga ob prehladih vtirali v nosnice, mi z njim negovali kožo in lase, lajšali razne kožne spremembe ter bogatili naše jedi.

Po prihodu v Slovenijo sem se odločil, da ta, meni tako drag, domači čudež narave v kakovostni obliki ponudim tudi drugim ljudem. Zato smo po načelih pravične trgovine začeli trgovsko sodelovanje z žensko zadrugo v Burkina Fasu, ki to vrhunsko maslo z vso skrbnostjo prideluje po receptu, znanem že iz starih dob… in tu je plod sodelovanja, tu je naša ponudba: linija lončkov nerafiniranega karitejevega masla in naravnih mil, ki so narejena na osnovi tega karitejevega masla.

120047787_1687307474756497_7278088428238645576_n O nas
burkina O nas

Izvor

Naše karitejevo maslo prideluje ženska zadruga v Burkina Fasu v Zahodni Afriki. Je pridobljeno iz sorte drevesa »Vitelaria paradoxa« oziroma »Butyrospermum Parkii« (staro ime), ki raste v savanskih predelih Zahodne Afrike. Maslo je pridelano po tradicionalnem postopku, ki ga afriške ženske uporabljajo že stoletja. Tako maslo ostaja nerafinirano, brez kemičnih dodatkov, nebeljeno, zato ima značilen oreškasto-kiselkast vonj in je slonokoščene barve. Postopek ročnega dela pridobivanja negovalnega karitejevega masla je dolg in naporen, vendar jim uspe iz karitejevih jedrc pridobiti in ohraniti najkakovostnejše sestavine, ki jih je narava podarila karitejevim oreškom.

Pravična trgovina kolektivom žena, ki se ukvarjajo s pridobivanjem karitejevega masla omogoča, da za svoje delo prejmejo pošteno plačilo, brez odvečnih vmesnih odjemalcev denarja.

Vse do danes so s poskusi, da bi drevo kariteja umetno zasadili, bodisi na vrtovih, na plantažah, propadli. Najverjetneje zaradi dolgih korenin, ki jih mora seme pognati, predno začne drevo sploh rasti. Ali drevo raste divje ali pa ga ni. Tako je tudi vsa bira sadežev plod skrbnega dela afriških žena, ki v divjini nabirajo sadeže. Da drevo prve sadeže obrodi šele pri 15 do 20 letih, do polne letine traja nato še nekaj let.

Drevo Karite

Drevo Karité vzdolž Afrike ljudje v različnih regijah imenujejo »sveto drevo« ali »drevo življenja«. Uspeva po celotnem južnem delu saharskega pasu, vse od Severne Ugande pa do vzhodnega roba Senegala.

Ljudem ob njem s svojimi sadeži že tisočletja podarja maščobo, ki se je v življenju izkazala kot nepogrešljiva.

Uporabljali so jo v kuhinji, pri negi (maslo za telo, milo), za zdravljenje, za izdelavo verskih mazil, za daritve bogovom, za zaščito lesa. Nenazadnje pa prebivalcem predstavlja prihodek. Afriškim ženam maslo pomeni vir nege in zaščite za vso družino. Vendar ne samo njim in njihovim najbližjim. Znano je, kako so ga v glinenih posodah po naročilu Kleopatre uvažali v Egipt, tudi kraljica iz Saabe je poznala njegove neprecenljive lastnosti.

Obstajata dve vrsti drevesa kariteja, vrsta nilotica se nahaja na vzhodnem delu Afrike, vrsta paradoxa pa na zahodnem. Med njima je nekoliko razlik. Čisto karitejevo maslo iz zahodnoafriških oreščkov paradoxa je precej trdno. Kožo naredi svilnato in gladko in je bogat z zdravilnimi lastnostmi. Maslo iz vzhodnoafriških oreščkov nilotica je precej bolj mehko, skoraj oljnato, se lažje nanaša, izvrstno neguje, so pa zdravilni učinki nekoliko šibkejši.

Ali ste vedeli?

V nekaterih afriških deželah velja, da drevesa pripadajo tistim, katerim pripada dežela. V drugih drevesa pripadajo ženskam okoliških vasi. Spet v drugih nikomur, plodove oziroma oreščke lahko nabira vsaka ženska, ki to želi in je pravočasno na mestu.

pridelavs-1024x871-1 O nas

Pridelava

 • Nabiranje zrelih sadežev, ki padejo z drevesa
 • Odstranjevanje mesa sadeža
 • Kuhanje oreščkov
 • Sušenje oreščkov
 • Selekcija oreščkov (izločevanje slabih)
 • Trenje oreščkov, lupljenje
 • Selekcija jedrc (izločevanje slabih)
 • Tlačenje jedrc v kašo
 • Dodajanje čiste vode kaši
 • Mešanje kaše iz jedrc in vode
 • Segretje kaše
 • Gnetenje maščobe, posnemanje maščobe, odstranjevanje vode
 • Ponovno mešanje snovi s svežo vodo, gnetenje, posnemanje
 • Postopek se večkrat ponovi, dokler se maščobna masa popolnoma ne loči od vode
 • Posnemanje maščobe
 • Filtriranje maščobe
 • Hlajenje – maslo je gotovo