Opis

Naše neemovo olje se pridobiva s hladnim stiskanjem semen drevesa neem.

Neem je član družine mahagonijev, Meliaceae. Danes je poznan pod botaničnim imenom Azadirachta indica. Neem ljudje uporabljajo za razne namene že dolgo stoletij. Združeni narodi so drevo neem razglasili za “drevo 21. stoletja”.

Hladno stiskano neemovo olje je bogato predvsem z omega 9, omega 6, in vitaminom E, ki pripomorejo k vlaženju kože. Primerno je za zunanjo uporabo, in sicer za:

  • blaženje problemov s kožo
  • pomiritev suhe in razdražene kože ter za uporabo v primeru atopije kože
  • izdelavo naravne kozmetike: izdelava krem, olj, mazil, balzamov, mask, zobnih krem
  • kot čistilno in razkuževalno sredstvo
  • podporo pri normalizaciji lasišča ter za krepitev las
  • zaščito pred insekti, mrčesom, klopi in ušmi (kot dodatek naravnim repelentom)
  • nego hišnih ljubljenčkov
  • uporabo na vrtu in v gospodinjstvu

NAČINI UPORABE ZA LJUDI

Nega in zaščita kože: V izdelke za nego kože ga lahko dodamo do 10%.  Na kožo deluje zelo nežno, hranljivo in blažilno. Lahko ga zmešamo v kokosovo, mandljevo, oljčno… olje, ter ga uporabljamo za čiščenje kože, za lajšanje kožnih težav… Za ublažitev močnega vonja lahko dodamo nekaj kapljic priljubljenega naravnega eteričnega olja.

Recept za oljni serum: Zmešajte 9% neem olja, 90% jojobinega (ali mandljevega, oljčnega, kokosovega…) olja ter 1% priljubljenega naravnega eteričnega olja. Uporabljamo ga za vsakodnevno nego kože.

Nega las: zmešajte enako količino olja in šampona (ali drugega rastlinskega olja). Nanesite na mokre lase in nežno vmasirajte v lasišče. Pustite na lasišču 30 minut (lahko tudi čez noč), in nato sperite.

Maska za obraz: Zmešamo ga z glino (v primeru pilinga s sladkorjem, kavo, zdrobom…) in počasi med mešanjem, dodajamo prekuhano mlačno vodo (ali poljubno rastlinsko olje), da dobimo primerno zmes. Nanesemo ga na očiščeno kožo obraza in pustimo delovati 10 – 15 minut. Speremo z vodo, navlažimo s tonikom ali hidrolatom in po potrebi z naravno vlažilno kremo ali oljem.

Ustna higiena: Neem, razredčen s kokosovim oljem, žvrkljamo v ustih, kar krepi in varuje dlesni.. Kapljico neemovega olja lahko nanesemo tudi na zobno pasto in si umijemo zobe.

NAČINI UPORABE ZA ŽIVALI
  1. Nanesite živali enkrat dnevno na ranjeno ali razdraženo področje. Za preprečevanje običajnih problemov, nanesite nekaj kapljic enkrat tedensko na zadnji del vratu ali repa.
  2. Zmešajte 15 ml neemovega olja in pol žličke nežnega emulgatorja v 500 ml tople vode. Zmešajte in poškropite ali nanesite z gobico kolikor in kadar je potrebno. Neemovo olje lahko dodate tudi šamponom za domače živali – 1 žlico olja in 1 žlico šampona zmešajte v pol vrča tople vode. Vmasirajte v mokro dlako in pustite 15 minut preden sperete. Če simptomi vztrajajo, obiščite veterinarja.
NAČINI UPORABE ZA VRT

Za krepko in zdravo rast rastlin ter boljši donos lahko namočite ali poškropite prst. Zmešajte 5-10 ml (1-2 čajne žličke) neemovega olja in nekaj kapljic nežnega emulgatorja v 1L tople vode. Namočite prst in omogočite rastlinam, da sistematično izkoristijo fosfor ter minerale. Prav tako za okoli 15% povečuje populacijo deževnikov v prsti, ki pomagajo zračiti prst.

Neem velja za čudo sveta in je zadnjih nekaj let najbolj raziskovana rastlina na svetu. Zaradi izjemnih pozitivnih lastnosti na telo je največkrat uporabljena sestavina v Ajurvedski medicini. Neem (lat. Azadirachta Indica, indijska melija) je zimzeleno zelo košato drevo z belimi cvetovi in plodovi, podobnimi olivam. Odkrili so ga v Indiji pred več kot 2000 leti. Vsi deli drevesa so uporabni: korenina, lubje, semena, plodovi, listi, cvetovi. Te cvetove in mlade poganjke uporabljajo celo kot zelenjavo. Ste vedeli, da neemovo drevo od vseh rastlin na svetu pretvori največjo količino CO2 v kisik?


Sestavine: 100% hladno stiskano neemovo olje (Azadirachta Indica)

Poreklo: Burkina Faso

Shranjevanje: v temnem prostoru na sobni temperaturi