Opis

Baobab v prahu Afrotera je prava bomba vitamina C in vlaknin – za krepitev imunskega sistema, dobro počutje, boljšo presnovo in učinkovito absorpcijo hranilnih snovi.

Baobab v prahu se pridobiva iz sredice sadežev drevesa baobab ali opičjega kruhovca. Drevo raste v savanskih predelih Afrike, lahko živi par tisoč let in ima izredno simbolično vrednost za domačine. Sadeži so iz trde lupine in v sebi skrivajo sredico, bogato z vitamini in vlakninami. Sami po sebi so ekološki, saj drevesa rastejo divje v naravi, za rast ne potrebujejo pesticidov, trda lupina pa odganja škodljivce.

Baobab v prahu vsebuje veliko vitamina C (kar 5-krat več kot limona), kalcija, kalija in skoraj 50% vlaknin. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, povečuje absorpcijo železa, pripomore k sproščanju energije, k boljši presnovi ter deluje protivnetno. Kalij prispeva k delovanju živčnega sistema in ima vlogo pri delovanju mišic. Zato se uživanje baobaba še posebej priporoča športnikom. 2-3 žličke dnevno (10 g) nas oskrbijo s 33% potreb po vitaminu C dnevno.

Baobab v prahu Afrotera ima kiselkast okus. Lahko ga uživamo samega, zmešanega v vodi in ga po želji sladkamo. Lahko pa ga dodajamo sokovom, sladicam, smutijem, čajem, iz njega lahko naredimo domače sladoledne lučke. Ima prijetno kiselkast okus. Baobab v prahu lahko uporabljamo tudi kot nadomestek za kvas pri peki kruha. Kruh vzhajan z baobabom bo imel izvrstno teksturo in slasten okus.

Sestavine: 100% baobab v prahu

Shranjevanje: v suhem in temnem prostoru na sobni temperaturi

Poreklo: Burkina Faso

Hranilna vrednost na 100 g:

energija 280 kcal/1164 kJ,

ogljikovi hidrati 43 g

od tega sladkorji 28 g

vlaknine 42 g

beljakovine 2.5 g

maščobe < 1 g

vitamin C 280 mg (270% PDV*)

kalij 2500 mg (125% PDV*)

železo 9,7 mg (70% PDV*)

kalcij 270 mg (34% PDV*)

*priporočen dnevni vnos