Opis

Baobab palčke so bogate z vitamini in vlakninami, predvsem z vitaminom C. Iz sredice se pridobiva baobab v prahu, temu pa se dodaja med. Iz te mase se oblikujejo baobab palčke.

Baobab palčke se pridobivajo iz sredice sadežev drevesa baobab ali opičjega kruhovca. Drevo raste v savanskih predelih Afrike, lahko živi par tisoč let in ima izredno simbolično vrednost za domačine. Sadeži so iz trde lupine in v sebi skrivajo sredico, bogato z vitamini in vlakninami. Sami po sebi so ekološki, saj drevesa rastejo divje v naravi, za rast ne potrebujejo pesticidov, trda lupina pa odganja škodljivce.

Baobab v prahu vsebuje veliko vitamina C – kar 5 x več kot limona, kalcija, kalija in vlaknin. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, povečuje absorbcijo železa ter k sproščanju energije pri presnovi. Kalij prispeva k delovanju živčnega sistema in ima vlogo pri delovanju mišic. Zato se uživanje baobaba še posebej priporoča športnikom.

Baobab palčke uživamo samostojno kot zdrav prigrizek. Priporočena dnevna količina sta 1-2 palčki.

Sestavine: baobab v prahu, med

Shranjevanje: v suhem in temnem prostoru na sobni temperaturi.
Povprečna hranilna vrednost/100 g: energija 280 kcal/1164 kJ, ogljikovi hidrati 75 g (od tega sladkor 35 g), vlaknine 40 g, beljakovine 2.5 g, maščobe < 1 g, vitamin C 280 mg (335% PDV – priporočen dnevni vnos), kalij 2500 mg (125% PDV – priporočen dnevni vnos)

Poreklo: Burkina Faso